Liefde ~ 06-12-2019

Blog door: Monique Luteijn

Vorige week ging ik voor de bijl. Bij de kringloop kwam ik een beeldig theekastje tegen, compleet met geslepen glazen klapdeurtje, té leuk om te laten staan. Alleen de verf die er tegenaan gekwakt zat, zag er echt niet uit.

‘Dit kastje heeft alleen maar een beetje liefde nodig’, sprak ik mezelf vermanend toe. ‘Dan is het een pareltje’. En in het kader van het kringlopen; een tweede kans is mijn eerste keus! Het theekastje werd ineens onweerstaanbaar aantrekkelijk. En laten we eerlijk zijn, hoeveel werk is het nou helemaal? Even afschuren, ontvetten, een mooi mat zwart verfje ertegenaan en hij is weer als nieuw.

Vol goede moed ga ik aan de slag. Zoals verwacht, gaat die lelijke groene verf er gemakkelijk af. Binnen 10 minuten zit ik onder het groene stof, maar dat mag de pret niet drukken. Als een echte ‘de Hulk’ ga ik tekeer! Het laatste groen maakt plaats voor een suffig bruin, de originele kleur van dit eiken kastje.

Ik kijk om me heen. Dit klusje had ik natuurlijk niet midden in mijn huiskamer moeten doen. Het groene stof dwarrelt vrolijk naar beneden en bedekt mijn hele lichte vloer. Oef, dat wordt stofzuigen straks. Maar ik laat me niet van de wijs brengen. Dit kastje krijgt LIEFDE…. Hoe. Dan. ook.

Anderhalf uur later kijk ik mismoedig naar mijn project. Een zwarte verfspetter, een zogenaamde ‘zakker’ siert de bovenkant van het dienblad. Het ziet er heel anders uit dan ik me had voorgesteld. Bij anderen is zo’n project altijd succesvol, maar ja ik heb geen beste klus-genen geërfd, dus ik zou beter moeten weten. Ik heb heus een prima oog voor leuke kastjes, maar klussen kan ik beter aan de professional overlaten.

’s Avonds als mijn man thuiskomt, moet hij het hele verhaal aanhoren. Van de vondst, het stof en ook van de ‘verfzakker’. Hij glimlacht en vraagt me waar ik het kastje neer ga zetten.’ Ik had gedacht in de hoek van de keuken’, vertel ik hem met teleurstelling in mijn stem. ‘Mooi’, antwoordt hij opgewekt, ‘dan zie ik hem vaak en iedere keer als ik die zakker zie, dan zal ik denken: dat is nou ware kringloopliefde’.