Boekenwurm ~ 02-10-2020

Ik loop in de winkel. Het is nog vroeg, we gaan pas over een uur open. Het is mijn privé-shop-tijd in de week en daar kan ik erg van genieten. Rustig laat ik mijn ogen langs de boeken dwalen. Als echte boekenfanaat laat ik de boekenafdeling nooit onopgemerkt in een kringloopwinkel en zeker niet in de onze. Dan valt mijn oog op een klein boekje; ‘een boekje waar je blij van wordt’ staat er als titel op een helblauwe achtergrond. Glimlachend pak ik het uit het schap. Dit is mij uit het hart gegrepen. Als kind al was ik een echte boekenwurm. Later, toen ik mijn echtgenoot ontmoette, bleek dat ook hij een fervent lezer was, meer nog dan ik. Waar ik romans als favoriet heb, leest hij werkelijk alles wat los en vast zit. Hoe het toch ooit is gelukt om 3 niet-lezende kinderen af te leveren aan de maatschappij, is mij volstrekt onduidelijk. Alles heb ik geprobeerd. Ik was een echte voorleesmoeder. Onze kids kregen voor hun 4e verjaardag een abonnement op de bibliotheek. Dat vonden ze niet geweldig, dus voor hun 5e verjaardag werd het eerste luisterboek aangeschaft. Maar het bleek een ‘mission impossible’ te zijn om hen van lezen te laten houden.

Nu zijn ze groot en heb ik de moed opgegeven. Inmiddels heb ik al die prachtige kinderboeken naar de kringloopwinkel gebracht. Ook de luisterboeken zijn die kant op gegaan. Het is mislukt, ik geef het toe. Hopelijk vinden onze kinderboeken hun weg naar een nieuwe generatie boekenwurmen. Er zit van alles tussen; van prentenboek tot oorlogsboek. Van Donald Duck tot de encyclopedie van wereldweetjes.

Ik mag dus lekker voor mezelf shoppen als het om boeken gaat. Oh… zie ik daar nou een hele complete boekenserie van Body Thoene? Hé die heb ik nog niet. Even schiet de bekende ‘Loesje-spreuk’ door me heen: Koopkracht…. De kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt.

Maar hmmm, is dat wel zo? Deze boeken zijn reuze verantwoord. Zijn tweedehands, dus er is geen extra boom voor gesneuveld, en zeg nou zelf; er gaat toch niets boven de geur van een prachtig boek? U voelt hem al aankomen. Al vóór openingstijd is de eerste omzet een feit. En ik? Ik kan niet wachten tot vanmiddag. Want dan begint mijn vrije weekend en ik weet al wat ik ga doen!